Wednesday, 2 March 2011

10 keping gambar Teknologi & Inovasi

1)    1)TV 3-D


Inovasi televisyen (TV) dari skrin hitam dan putih kepada televisyen berwarna dan kini televisyen 3 Dimensi (3-D) mengambil alih peranan hiburan di rumah. Teknologi TV 3-D semakin berkembang dan membolehkan pasarannya disasarkan kepada hak milik persendirian. Sebelum ini, teknologi 3-D hanya dimiliki badan-badan syarikat seperti panggung wayang dan sebagainya.

            Teknologi 3-D digunakan dengan membandingkan imej yang diterima dari tiap belah mata dan otak yang menghasilkan imej 3 dimensi.


2) Hybrid CarKenderaan hibrid merupakan kenderaan yang menggunakan dua atau lebih sumber kuasa untuk menggerakkan kenderaan tersebut. Hibrid juga dikenali sebagai hybrid electric vehicles (HEVs), yang menggabungkan internal combustion engine dan satu atau lebih, motor elektrik.

Sumber kuasa kenderaan hibrid termasuklah:
■On-board or out-board rechargeable energy storage system (RESS)
■Petrol atau Diesel
■Hidrogen
■Compressed air (Tekanan Udara)
■Cecair nitrogen
■Tenaga manusia (mengayuh)
■Angin
■Elektrik
■Mampatan atau cecair gas semulajadi
■Solar
■Waste heat from internal combustion engine.
■Arang, kayu atau bahan membakar pejal yang lain
■Electromagnetik fields, gelombang Radio
1)    3)CarGo Urban Transportation


CarGo merupakan satu konsep unik dengan kepelbagaian reka bentuk tayar dan pengangkut barang  dengan menyasarkan untuk mengurangkan masalah trafik di bandar yang bayak memberikan masalah kepada syarikat penghantaran harian.

            Secara ringkasnya, CarGo merupakan kenderaan penghantaran yang kecil dan memudahkan lagi proses penghantaran.

4)Constrained Ball
Alatan ini membolehkan pengguna membuat garis lurus tanpa menggunakan pembaris. Selain itu juga dalam proses membuat garisan tersebut, panjang garisan tersebut akan dicatit pada skrin kecil yg terdapat pada alatan ini.

            Alatan ini mudah digunakan. Hanya masukkan pen pada ruangan yang disediakan, pengguna bleh mula melakar garisan yang diperlukan untuk membuat jadual dan sebagainya. Roda pada alatan tersebut membantu mengira panjang garisan yang telah dibuat.


5) The Mercator
Mercator merupakan alatan yang direka bagi memudahkan urusan seharian. Alatan ini boleh menyimpan data seperti temujanji doktor, peta, navigasi dan pelbagai lagi.Menggabungkan bahan nano dengan cip processor AMD yang baru, alatan ini datang dalam bentuk gelang tangan, diperbuat daripada nikel-metal hydride dan bateri cas semula yang dipertingkatkan.


6) En-V


 Kenderaan beroda dua yang dijanakan oleh tenaga elektrik ini merupakan satu inovasi bagi menyokong pengurangan penggunaan petrol yang boleh mencemarkan alam sekitar. Selain itu juga, dengan reka bentuk yang kecil memudahkan pergerakan dan memberikan lebih lagi ruang bagi tempat meletakkan kenderaan.
            Inovasi kenderaan ini juga membolehkan pengguna ke destinasi yang ingin dituju tanpa perlu berjalan atau tersekat dalam trafik.

7)  MP3 Player Creative


 Pemain MP3 dalam bentuk gelang tangan dan earphone tanpa wayar membuatkan alatan ini kelihatan lebih sofistikated tetapi ringkas dan menarik. Bagi penggemar fesyen, pemain MP3 ini juga boleh juga dijadikan hiasan pelengkap keseluruhan imej diri.
            Sambil kelihatan trendi, pengguna juga boleh menghiburkan diri dengan mendengar pilihan musik peribadi yang telah dimuat turun ke dalam alatan tersebut.


8) Siemens Snakephone


 Siemens telah mengeluarkan satu telefon mudah alih yang lebih futuristik. Dengan rekaan melingkar seperti ular, snakephone ini berfungsi seperti telefon bimbit biasa dengan keutamaan hanya untuk membuat panggilan. Lebih ringkas dan lebih berfesyen, rekaan telefon bimbit ini menarik dan mempunyai gaya tarikan yang tersendiri.
            Snakephone ini akan dipakai pada pergelangan tangan dan memudahkan pengguna apabila membuat atau menerima panggilan. Pengguna hanya perlu mengangkat tangan seperti menjawab telefon bimbit biasa, tetapi bezanya hanyalah pengguna tidak perlu memegang telefon bimbit terbabit.
1)    9) The Toyota Winglet
Winglet merupakan skuter dua roda yang bergerak dengan gerakan keseimbangan badan. Winglet lebih ringkas dengan penumpuan kawalan terletak pada lutut dan kaki. Winglet menggunakan tenaga eletrik dan boleh digunakan untuk bergerak dalam satu kawasan yang dekat.


10) Voice Stick

Voice Stick merupakan satu alat yang menyalin teks bagi golongan cacat penglihatan. Alat ini digunakan dengan menyalin teks yang terdapat pada buku dan sebagainya yang kemudiannya diubah ke dalam bentuk bunyi atau suara.
            Pada kebiasaannya, bagi mereka yang tidak berupaya melihat, mereka banyak menggunakan kod braille untuk membaca. Bagaimanapun, dengan Voice Stick buku yang tidak menggunakan kod braille juga boleh digunakan oleh golongan kurang upaya ini. Scan alat ini pada mukas surat yang ingin di baca, alat ini akan menukar teks yang telah di scan ke dalam bentuk suara.

No comments:

Post a Comment